Ponura jesień nie oszczędzi nas i w tym roku. Zawsze odwiedza nas po lecie, czemu towarzyszy sezonowa chandra. A może jest ktoś, kto lubi tę porę roku? Vapianiści mają do niej wyjątkowy sentyment, ponieważ wraz z jej nadejściem pojawiają się fantastyczne smaki. W naszej kuchni pachnie grzybami i korzennymi przyprawami. Rozgrzewamy naszych gości gorącymi zupami krem i osładzamy im codzienność smacznymi deserami. W Vapiano jest już sezonowe menu! W roli głównej dynia.
Nasze dyniowe specjały i nie tylko
Gdy jest jesień, musi być dynia, królowa tej pory roku, którą doceniamy coraz bardziej. W naszym sezonowym menu odgrywa zaszczytną pierwszoplanową rolę, występuje pod wieloma postaciami, ale jej smak zawsze jest doskonale wyczuwalny. Balansuje ona też z innymi produktami, które bardzo dobrze jej akompaniują.
Dla szukających ciepła w pochmurne i deszczowe dni przygotujemy krem z dyni o zbalansowanym smaku i aksamitnej konsystencji. Alternatywnym wstępem do jesiennej uczty może być krem z podgrzybków, coś dla fanów grzybowych smaków. Masz ochotę na lekkie danie z nutką pikanterii? Wybierz zatem sałatkę z grillowaną dynią, grillowaną pikantną kiełbasą, pomidorkami cherry i dresingiem Balsamico. W sezonowym menu nie mogło też zabraknąć pasty i risotto. Oba dania przyrządzamy z wykorzystaniem tych samych składników – pikantnej włoskiej kiełbasy, dyni, czerwonej cebuli i aksamitnego sosu dyniowego, podwójnie dyniowe włoskie dania.
Jesienią szczególnie lubimy jeść desery. Czy jest coś przyjemniejszego niż kawa lub herbata w towarzystwie ciasta? U nas oczywiście desery w wersji sezonowej, czyli mocno korzenne ciasto marchewkowe i nieco mniej jesienny puszysty sernik nowojorski.
Dlaczego karmimy sezonowo?
Vapiano to wariacje na temat kuchni włoskiej, którą lubimy interpretować również po polsku. Dlatego przygotowujemy sezonowe menu, w którym polska tradycja spotyka się z włoską. Sezonowość i włoską kuchnię łączy przede wszystkim świeżość. Dania bazują na warzywach i owocach, które są aktualnie dostępne w swojej najlepszej wersji. Wybór produktów, które dojrzewają i rosną w aktualnej porze roku, sprawia, że nasze potrawy są bogate w cenne składniki odżywcze i minerały. Tylko świeże owoce i warzywa mają ich najwięcej. Dynia, marchew i grzyby nie smakują tak dobrze o żadnej innej porze roku, jak właśnie jesienią.
Dynia królową jesiennych warzyw
Jest smaczna, idealnie pasuje do dań wytrawnych i słodkich, można z niej przyrządzić zarówno sałatkę i makaron, jak i też ciasto i każdy i inny deser. Dynia pod swoją twardą skórką skrywa prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy człowieka, zawarte w niej witaminy A, C i E troszczą się o piękną i promienną skórę. Dynia jest też niskokaloryczna, 100g to zaledwie 26 kcal, dlatego dania z jej dodatkiem są nieco odchudzone.
Wpadaj do Vapiano, poznać jesienne smaki.