Kolacja po włosku

Blog

Każdy zna włoski temperament, nikomu nie jest też obca włoska kuchnia. Każdy przecież wie, że słoneczna Italia jest krajem pochodzenia pizzy, a także wariacją na temat makaronów. W kuchni włoskiej bazując już na niewielkiej ilości, ale za to niezwykle świeżych składników, wyczarujemy potrawy proste i uniwersalne, które podbiją podniebienia nawet wymagających smakoszy. Dla Włochów najważniejszym posiłkiem jest kolacja, podczas której nie może zabraknąć pomidorów, czosnku i oliwy. Na taką wieczorną ucztę po włosku zapraszamy do Vapiano.

Kilkudaniowe menu

Włosi lubią dobrze zjeść, dlatego ich tradycyjna kolacja składa się z kilku dań. Uwielbiają spędzać czas w gronie bliskich, wspólnie spożywając posiłek, co w ferworze obowiązków nie jest już tak oczywiste i częste jak kiedyś. Włoska kolacja rozpoczyna się przystawką, czyli antipasti. Jest to niewielkie, lekkie danie, które ma pobudzić apetyt. Jest wprowadzeniem do kolejnych potraw, serwowanych już w większych ilościach. To dobry moment, aby napić się lampki wina, porozmawiać, podjadając smaczną przekąskę. Po przystawce czas na pierwsze danie, które najczęściej jest zupą, pastą lub pizzą. Kolacja może składać się też z dwóch dań głównych, np. zupy i pasty bądź pizzy. Włosi przepadają za rybami i owocami morza, jednocześnie bardzo ceniąc sobie mięso. Nie brakuje tam też fanów wegetariańskich smaków, gdzie oczywiście dominować powinny świeże warzywa, obowiązkowo pomidory.

Po daniu głównym musi być deser, Włosi zawsze w ten sposób kończą kolację. Również na tym etapie nigdy się nie śpieszą. Szanują wspólnie spędzony czas, który osładzają sobie fantastycznymi kremami i ciastami.

Dania idealnie dopasowane

Najbardziej znaną włoską przystawką jest bruschetta, czyli opiekana ciabata ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek. W wersji bardziej zróżnicowanej, w naszym menu występuje też w towarzystwie pieczarek, grillowanych warzyw i pesto. Podobnie dużą popularnością cieszy się caprese, które Polacy chętnie przyrządzają jako przekąskę na do mowe spotkania. Trudno sobie wyobrazić lepsze połączenie smaków niż mozzarella, pomidor i bazylia. Jeżeli chcesz rozpocząć włoską ucztę mięsnym akcentem, zdecyduj się na carpaccio z polędwicy wołowej z serem Grano Padano.

Trzeba wybrać też danie główne. Na uwagę zasługują nasze samodzielnie robione makarony. Dla wegetarian polecamy klasykę kuchni włoskiej, czyli aglio e olio. Jesteśmy przekonani, że fanom warzywnych smaków do gustu przypadnie też Ratatui. Wśród past z owocami morza jest wyśmienity Gamberetti E Spinaci z krewetkami królewskimi. Apetyt mięsożerców zaspokoi Salvia Piccante, czyli kurczak i włoska dojrzewająca szynka w towarzystwie suszonych pomidorów i świeżej szałwii. Preferujesz pizzę? W naszym menu króluje Verdure z grillowanymi warzywami, Gamberetti E Rucola z krewetkami oraz BBQ Chicken z kurczakiem i wędzonym serem.

Na słodki koniec włoskiej kolacji spróbuj naszych deserów. Oczywiście z Italią kojarzy się kawowe tiramisu z mascarpone i nasączonym espresso biszkoptem. Alternatywą jest panna cotta z sosem truskawkowym i tradycyjny sernik.

A Ty kogo zaprosisz na kolację po włosku do Vapiano.

Zarezerwuj stolik już dziś!

Vapiano Centrum
al. Jerozolimskie 63 od strony ulicy Emilii Plater  
00-697  Warszawa
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Vapiano - telefon
22 852 49 65
Vapiano - godziny otwarcia
 Zwykłe dni od piątku do soboty 1100 - 2300 
Od niedzieli do czwartku 1100 - 2200
 

Vapiano Galeria Westfield Mokotów poziom 2
Ul. Wołoska 12,
02-697 Warszawa
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Vapiano - telefon
538 352 831
Vapiano - godziny otwarcia
Od poniedziałku do soboty 1000 - 2200
Niedziela 1000 - 2100

UWAGA

Prosimy o składanie zamówienia u kucharza.

keyboard_arrow_up