Kulinarna wyprawa do Italii. Spaghetti bolognese w Bolonii, pizza w Neapolu, a najlepsze sery...

Blog

W poszukiwaniu najlepszych, najprostszych i najpopularniejszych smaków...oczywiście do Włoch lub na ucztę włoską do Vapiano ! Tradycja tej kuchni jest bardzo bogata oraz zróżnicowana. W zależności od regionu zjemy w Italii coś zupełnie innego. Nie wszędzie równie dużą popularnością, jak w Neapolu cieszy się pizza, podobnie jak pasta nie jest ulubionym daniem wszystkich Włochów. Bogactwo kuchni włoskiej zaskakuje, szczególnie jeżeli poznamy ją bliżej. U nas odkryjesz całą Italię, spróbujesz smaków wszystkich regionów tego słonecznego kraju.

Tradycyjna pizza w Neapolu

Fani pizzy koniecznie powinni odbyć podróż do Neapolu, skąd wywodzi się ta typowo włoska potrawa. Neapolitański oryginał to przede wszystkim cienkie ciasto z wyrośniętymi brzegami, które pokrywa sos ze świeżych pomidorów, duża porcja startego sera mozzarella i oczywiście mieszanka bazylii i oregano. To najprostsze danie z tego regionu, które można zjeść w każdej restauracji w Neapolu. W Vapiano serwujemy pizzę również według prawdziwego włoskiego przepisu. Mamy nie tylko popularną Margheritę, ale też kilka innych warzywnych oraz mięsnych propozycji.

Jak Bolonia, to musi być pasta

Już sama nazwa spaghetti bolognese wskazuje na pochodzenie tego dania. Oczywiście najlepsze zjemy w Bolonii, zasiadając w jednej z kameralnych knajpek. Długi makaron skąpany w pomidorowym sosie to przysmak, który popieści podniebienie każde go miłośnika świeżych smaków. Bolończycy chętnie jednak eksperymentują z makaronem. Serwują również pastę ze szpinakiem, owocami morza, bakłażanem i pesto. Prawdziwą ucztą jest makaron w sosie serowym. W restauracji Vapiano makaronowe propozycje to również dania powstałe zgodnie z tradycją włoską.

Kulinarny miszmasz w Emilia-Romania

W tym regionie dzieje się w kuchni wyjątkowo dużo. Będąc w północnych Włoszech, koniecznie trzeba spróbować małych pierożków tortellini, nadziewanych serem, głównie parmezanem lub mięsem bądź warzywami. Dlaczego właśnie parmezan? To właśnie w regionie Emilia-Romania znajduje się największy okręg produkcji tego sera. Ponadto, znajdzie się tutaj coś dla miłośników morskich smaków. Rzymianie uwielbiają owoce morza i ryby, ale też chętnie sięgają po dziczyznę i szynkę parmeńską. Vapiano zabierze Was na wycieczkę do północnej Italii krewetki królewskie w śmietanie z bazyliowym pesto.

Alpejske carpaccio

Preferujesz górskie tereny? Lubisz typowo mięsne smaki, ale też chętnie sięgasz po wykwintne dania ? Zatem zapraszamy we włoskie Alpy, gdzie wyraźnie zaznaczają się wpływy kultury austriackiej. Zjesz tam najlepsze carpaccio, z którym konkuruje to serwowane w naszej restauracji Vapiano, staramy się je naśladować w najlepszym stylu. Podawane jest na świeżej sałacie, niekiedy w towarzystwie serów i oczywiście skropione oliwą z oliwek. W Trydencie zjesz też wyśmienite gnocch.

Zainspirowaliśmy Cię włoskimi smakami? Masz jeszcze większą ochotę na podróż do Italii? Zacznij ją u nas, poznają c najlepsze przysmaki tego kraju... i to ze wszystkich regionów!

Zarezerwuj stolik już dziś!

Vapiano Centrum
al. Jerozolimskie 63 od strony ulicy Emilii Plater  
00-697  Warszawa
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Vapiano - telefon
22 852 49 65
Vapiano - godziny otwarcia
 Zwykłe dni od piątku do soboty 1100 - 2300 
Od niedzieli do czwartku 1100 - 2200
 

Vapiano Galeria Westfield Mokotów poziom 2
Ul. Wołoska 12,
02-697 Warszawa
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Vapiano - telefon
538 352 831
Vapiano - godziny otwarcia
Od poniedziałku do soboty 1000 - 2200
Niedziela 1000 - 2100

UWAGA

Prosimy o składanie zamówienia u kucharza.

keyboard_arrow_up