Risotto, czyli kulinarny symbol północnych Włoch

Blog

Gdy myślimy o kuchni włoskiej, w naszej głowie tworzą się historie o aromatycznej pizzy na cienkim cieście, makaronie w idealnie gładkim sosie pomidorowym i…risotto, które jest tak aksamitne, że można byłoby pochłaniać jego kilka dokładek. Tak, risotto jest stuprocentowo daniem o włoskich korzeniach i Italia jest z niego bardzo dumna. Jego miejsce na kulinarnej mapie tego kraju jest na północy, pomimo że pochodzi z Neapolu. Częściowo to danie Włosi zawdzięczają Hiszpanom, ale czy muszą się tym chwalić…

Zaczęło się od ziarenka ryżu

Ryż jest oczywiście podstawą risotto, więc jego historia nie mogła zacząć się inaczej, jak właśnie od niego. W XVI Hiszpanie pojawili się we Włoszech, przywożąc ze sobą różne produkty, w tym ryż. Zajadali się nim nieustannie, co nie umknęło uwadze temperamentnych Włochów. Zechcieli spróbować, jak smakuje i jak się okazało, smakowało bardzo dobrze. Ryż rozprzestrzenił się po Italii, docierając do północnych jej zakątków. Dlaczego właśnie tam? To idealne miejsce na jego uprawę ze względu na sprzyjający wilgotny klimat. Jest słonecznie oraz znajdują się tutaj podmokłe tereny, nie można więc sobie wyobrazić lepszego obszaru do uprawy niż pola ryżowe w Lombardii. To był przełomowy moment, bo dopiero wtedy Włosi tak naprawdę przekonali się do ryżu i z większą odwagą podeszli do tematu kulinarnego z nim w roli głównej. Tak najprawdopodobniej powstało pierwsze risotto, a było to alla milanese z dodatkiem szlachetnego szafranu.

Trzeba przyznać, że Włosi potraktowali ryż po królewsku. Jest z tym związana pewna legenda. Jak to się stało, że szafran znalazł się w maślanym ryżu? Artysta specjalizujący się w tworzeniu witraży Valerio di Fiandria proszku z szafranu używał do barwienia szkła. Pewnego dnia szczypta znalazła się w miseczce z ryżem, nadając mu pięknej barwy. Czyżby risotto alla milanese było dziełem prawdziwego artysty? Nie można wykluczyć takiej teorii.

Idealne risotto. Wyzwanie?

Dla niektórych zapewne tak, ponieważ pomimo że używamy do risotta niewielu składników i jest to danie jednogarnkowe, to wymaga pewnych umiejętności i stosowania się do konkretnych zasad. Kluczowe są też produkty, których używamy, muszą być świeże, dobrej jakości i o naturalnym aromacie, jak to jest w kuchni włoskiej. Oryginalne risotto to takie, które powstaje z ryżu zbieranego na polach pod Mediolanem. Wyróżnić możemy kilka jego odmian: arborio, carnaroli lub vialone nano. Charakteryzują się okrągłym kształtem i warstwą skrobi, którą są pokryte. To właśnie skrobia odpowiada za tę wyjątkowo aksamitną konsystencję risotto przy zachowaniu twardości al dente.

A jak przygotowuje się prawdziwe włoskie risotto? Należy rozpuścić na patelni dużą ilość masła i dodać tajemniczy składnik, a mianowicie szpik wołowy. Dodajemy ryż i dolewamy bulion oraz wino. Ryż będzie chłonął płyn, który trzeba z cierpliwością uzupełniać. Nie można ryżu mieszać, ponieważ straci swoją konsystencję. Przygotowany w ten sposób ryż mieszamy z tartym parmezanem oraz odrobiną masła. Jak to robimy w Vapiano, możecie zobaczyć tutaj.

Oczywiście to tylko podstawowa wersja risotto bez dodatków, czyli risotto alla parmigiana. Włosi zajadają się też risotto ai frutti di mare z owocami morza i risotto ai funghi z grzybami. U nas możesz spróbować m.in. risotto salvia piccante z kurczakiem i dojrzewającą włoską szynką oraz risotto gamberetti e spinaci z krewetkami, szpinakiem i pesto bazyliowym.

Zarezerwuj stolik już dziś!

Vapiano Centrum
al. Jerozolimskie 63 od strony ulicy Emilii Plater  
00-697  Warszawa
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Vapiano - telefon
22 852 49 65
Vapiano - godziny otwarcia
 Zwykłe dni od piątku do soboty 1100 - 2300 
Od niedzieli do czwartku 1100 - 2200
 

Vapiano Galeria Westfield Mokotów poziom 2
Ul. Wołoska 12,
02-697 Warszawa
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Vapiano - telefon
538 352 831
Vapiano - godziny otwarcia
Od poniedziałku do soboty 1000 - 2200
Niedziela 1000 - 2100

UWAGA

Prosimy o składanie zamówienia u kucharza.

keyboard_arrow_up