Tajemnice pasty. Makaron w kilku odsłonach

Blog

Oryginalny makaron włoski wytwarzany jest z 100% mąki z pszenicy durum oraz wody. Istnieje około 70 różnych jego odmian, które różnią się kształtem, przeznaczeniem, ale też konsystencją, a niekiedy nawet kolorem. Wiele czynników wpływa na efekt końcowy produkcji. W naszej kuchni przy produkcji makaronu korzystamy tylko z tradycyjnych włoskich receptur. Podajemy je ze świeżymi dodatkami i aromatycznymi sosami. Zawsze gotowane są al dente, jak przystało na włoską tradycję. Poznaj makarony z karty Vapiano!

Długi makaron spaghetti

Każdy go zna i prawie każdy lubi, rozpoznajemy go po długich, cienkich „sznurkach”. Czasami są mniejszej, innym razem większej długości. Możemy spotkać się nie tylko z klasyką gatunku, czyli spaghetti z mąki durum, ale też nieco unowocześnioną wersją tego makaronu z dodatkami, nadającymi makaronowi smaku i koloru. Makaron spaghetti podaje się z różnymi sosami. W najpopularniejszej wersji z pomidorowym sosem bolognese, a w najprostszej z oliwą z oliwek, czosnkiem i chili. Zarówno Włosi, jak też Polacy uwielbiają spaghetti carbonara i w wersji neapolitańskiej.

Makaronowe wstążki, czyli tagliatelle

Tagliatelle to „pasta fresca”, czyli makaron z jajek. Jest w formie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm. Wyróżnia się szorstką strukturą i głębokim żółtym kolorem. Czasem występuje w wersji zielonej zabarwiony szpinakiem lub fioletowej z dodatkiem soku z buraka. Włosi jednak są najbardziej przekonani do jego klasycznej wersji. Tagliatelle najlepiej komponuje się z gęstymi sosami mięsnymi, chociaż wspaniale współgra też z sosami serowymi i śmietanowymi. Podajemy go też ze szpinakiem, a także traktujemy jako alternatywę dla spaghetti przy sosach carbonara i bolognese.

Penne, czyli nasze „rurki”

My nazywamy go potocznie rurkami, jednak we włoskiej wersji to penne. Polską nazwę zawdzięczamy kształtowi makaronu, który jest rurkowy, a niektórym przypomina końcówkę pióra do pisania. Jego forma sprzyja skutecznemu wchłanianiu dużej ilości sosu, osadza się on zarówno po zewnętrznej stronie makaronu, jak też w środku. Dlatego też podaje się go z gęstymi śmietanowymi sosami. Ma też swoje zastosowanie przy nieco lżejszych daniach, np. z dodatkiem sosu pomidorowego. Przyrządza się z niego ponadto zapiekanki, a czasem nawet sałatki.

Lasagne, makaron nieco inaczej

To jedyny w swoim rodzaju makaron, który wykorzystywany jest w nieco inny sposób, niż wszystkie pozostałe. Lasagne ma formę prostokątnych płatów o idealnie gładkiej strukturze. Są cienkie, co pozwala na doskonałe podkreślenie smaku dodatków i sosów. Makaron lasagne przekłada się sosami, warzywami i mięsem, a następnie zapieka z dodatkiem sera. Najbardziej znana wersja tego dania to lasagne alla Bolognese, czyli z mięsem, sosem beszamelowym i mozzarellą. Wybornie smakuje także ze szpinakiem czy innymi warzywami.

Sałatkowe campanelle

To włoski makaron, który zachwyca artystyczną formą. Wykonuje się go z jednego arkusza ciasta, które charakteryzuje się plisowanymi krawędziami. Zwija się go następnie w zwężającą się spiralę. Tak powstaje niewielki rożek, makaron niektórym kojarzący się z kwiatem lilii. Ze względu na swoją formę makaron campanelle wykorzystywany jest do sałatek. Jest też alternatywą dla penne, ponieważ doskonale smakuje i prezentuje się w towarzystwie gęstych sosów.

W Vapiano to Ty decydujesz, z jakim makaronem podamy Ci Twój ulubiony sos. Stwórz więc własną kompozycję!

Zarezerwuj stolik już dziś!

Vapiano Centrum
al. Jerozolimskie 63,
00-697 Warszawa

Vapiano - telefon
22 852 49 65
Vapiano - godziny otwarcia
Od niedzieli do czwartku 1200 - 2100 Piątek i sobota 1200 - 2100

Vapiano Mokotów
Wołoska 12,
02-697 Warszawa

Vapiano - telefon
538 352 831
Vapiano - godziny otwarcia
Od poniedziałku do soboty 1000 - 2100 Niedziela 1000 - 2100
keyboard_arrow_up