Jesień bywa ponura, częściej dopada nas nostalgia i mamy ochotę na osłodzenie sobie szarej codzienności. Włosi doskonale znają przepis na jesienną chandrę, pomimo że u nich zazwyczaj ta pora roku nie jest tak deszczowa i smutna, jak u nas. Wykorzystajmy jednak ich patent na osłodzenie sobie życia. Wpadaj do Vapiano na prawdziwe włoskie desery!
Tiramisu dla fanów kawowych smaków
Któż go nie zna i któż nie kojarzy z włoską kuchnią? Tiramisu to symbol słodkiej strony włoskiej kulinarnej tradycji. Nie jest to deser przesadnie słodki, a z wyraźnie wyczuwalną nutą mocnego espresso, którym nasączamy biszkopty. To jedna z warstw tiramisu, którą następnie pokrywamy kremem przyrządzonym z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany. Całość dekorujemy startą gorzką czekoladą. Podajemy koniecznie schłodzone. Recepturę tego kawowego deseru opracował Carmine Antonio Iannaccone, cukiernik i twórca restauracji "Piedigrotta".
Panna cotta lekka jak chmurkaMałe co nieco dla fanów lekkich, ale słodkich smaków. Panna cotta pochodzi z północnych Włoch. Nazwę deseru możemy przetłumaczyć jako „gotowaną śmietankę”. Przepis na niego jest niezwykle prosty, ale wymaga precyzji i właściwie dobranych proporcji. Potrzebujemy mleka, śmietanki, żelatyny i naturalnie cukru. Gotowa panna cotta przypomina galaretkę zarówno wyglądem, jak też konsystencją. Uzupełnia się ją o dowolne dodatki. W Vapiano podajemy ją z wanilią i pysznym sosem truskawkowym.
Crema di Fragola, czyli kremowa truskawka
Pozostajemy w temacie włoskich deserów o kremowej, śmietankowej konsystencji. Jeżeli konsystencja galaretki Cię nie przekonuje, ale smak panna cotty jak najbardziej Ci odpowiada, to wybierz deser Crema di Fragola. To krem przygotowany z serka mascarpone, ubitej śmietany i truskawek. Krem jest bardzo delikatny, pięknie prezentuje się w szklanym, przezroczystym naczyniu, w którym przemycamy jeszcze trochę lata.
Włoskie słodkości dla największych łasuchów
W Vapiano troszczymy się o najbardziej wymagające podniebienia. Jesienią słodkości nigdy nie jest za wiele, więc w wyjątkowo szare dni polecamy włoską bezę. Deser chrupiący z zewnątrz i rozpływający się w środku. Idealnie pasuje do niego mocnego espresso. W menu mamy też coś dla prawdziwych fanów czekolady, których nie brakuje w żadnym zakątku świata. Ciasto czekoladowe to zawsze dobry sposób na poprawę humoru. Czy tylko my jesteśmy takiego zdania?
Śliwkowa jesień w Vapiano!
Nie mogliśmy oprzeć się pokusie zaserwowania Wam słodkich nowości tej jesieni. Tym razem w roli głównej śliwki, czyli polski akcent we włoskiej kuchni. Lubimy łączyć tradycje, doceniając najwspanialsze produkty z regionów Włoch i Polski. Zapraszamy więc na śliwkową ucztę, podczas której spróbujesz sernika ze śliwką i tajemniczej Śliwkowej Pokusy.
Nie spędzaj wszystkich szarych jesiennych dni pod kocem. Nie zapadaj przedwcześnie w sen zimowy. Czekamy na Ciebie ze słodkim menu – włoską klasyką i naszą polską interpretacją.