Zaostrzamy apetyt. Włoskie Antipasti

Blog

Prawdziwy Włoch nie rozpocznie dania głównego bez nawet niewielkiej przystawki. To jedna z zasad kuchni włoskiej, które obowiązują również w restauracji Vapiano. Nie są to dania sycące, nie podaje się ich również, aby zaspokoić głód, a wręcz przeciwnie, …aby zaostrzyć jeszcze apetyt. To również okazja, aby spędzić w doborowym towarzystwie więcej czasu i poświęcić swojemu podniebieniu więcej uwagi. Włosi przystawki nazywają Antipasti, lubią z nimi eksperymentować. Przygotowują zarówno proste, jedno- i dwuskładnikowe dania, jak też bardziej złożone.

Zanim zaserwujemy Ci jedną z naszych past lub pizzy, podamy Ci przystawkę, którą wybierzesz z naszego smacznego menu. Antipasti to najlepszy wstęp do włoskiej uczty lub po prostu dodatek do lampki wina.

Dla mięsożerców

Jesteś fanem mięsa i nie wyobrażasz sobie włoskiej uczty bez mięsnej przystawki? Świetnie się składa, ponieważ wśród naszych propozycji znajdziesz Antipasti na bazie mięsa. Oczywiście przygotowaną i podaną w prawdziwie włoskim stylu, zabierającą Cię w podróż do słonecznej Italii. Jest jest carpaccio, które przygotowujemy ze świeżej polędwicy wołowej od sprawdzonych hodowców. Polędwica występuje w postaci cienkich plastrów skropionych oliwą, która delikatnie podkręca smak mięsa, nie przytłaczając go dominującym akcentem. Do przystawki dodaliśmy również zielony akcent, czyli charakterną rukolę, pieczarki i opruszyliśmy wszystko serem Grana Padano.

Dla roślinożerców

Włosi lubią mięso, ale w ich kuchni jest też miejsce na dużą porcję świeżych warzyw i wspaniałego, chrupiącego pieczywa. Masz ochotę na coś lekkiego do lampki wina lub stronisz od mięsa i szukasz w naszym menu czegoś wege? Do wyboru masz trzy Antipasti. Pierwsza to prawdziwa klasyka gatunku, którą zna każdy, nie tylko fani kuchni włoskiej. To bruschetta, czyli opiekana ciabata ze świeżymi, słodkimi i soczystymi pomidorami, przyprawiona czosnkiem i skropiona oliwą z oliwek. Jest też coś dla bardziej wyszukanego podniebienia, które oczekuje bardziej wyrazistych oraz zróżnicowanych smaków. Proponujemy Ci Brushetta Mix. To oczywiście opiekana ciabata, ale w zupełnie innej wersji. W tej przystawce nie mogło jednak zabraknąć świeżych pomidorów z czosnkiem, które uzupełniają grillowane warzywa, grillowane pieczarki, pesto oraz orzeszki pinii. Nie mogło też zabraknąć tradycyjnej sałatki caprese. Mozzarella Buffala ze świeżymi, soczystymi i słodkimi pomidorkami cherry to proste, ale mistrzowskie w smaku połączenie. Dodaliśmy do tego duetu jeszcze rukolę, bazylię i oczywiście oliwę. Chyba lepiej nie możesz sobie wyobrazić początku wege włoskiej uczty.

Zapraszamy do stołu! Podzielimy się z Tobą naszą wariacją na temat włoskiego Antipasti i wierzymy, że będziesz chciał powtórzyć tę niesamowitą chwilę, kiedy mały kęs rozpieszcza Twoje podniebienie. Mięsne czy warzywne przystawki – których spróbujesz najpierw?

Zarezerwuj stolik już dziś!

Vapiano Centrum
al. Jerozolimskie 63 od strony ulicy Emilii Plater  
00-697  Warszawa
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Vapiano - telefon
22 852 49 65
Vapiano - godziny otwarcia
 Zwykłe dni od piątku do soboty 1100 - 2300 
Od niedzieli do czwartku 1100 - 2200
 

Vapiano Galeria Westfield Mokotów poziom 2
Ul. Wołoska 12,
02-697 Warszawa
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Vapiano - telefon
538 352 831
Vapiano - godziny otwarcia
Od poniedziałku do soboty 1000 - 2200
Niedziela 1000 - 2100

UWAGA

Prosimy o składanie zamówienia u kucharza.

keyboard_arrow_up